8/2/2023 Mitä on traumainformoitu joogaTraumainformoitu ohjaaminen tekee joogasta saavutettavampaa ja turvallisempaa trauman kanssa elävälle. Joogaa ohjaaville traumainformoitu ohjaaminen avaa syvempää ymmärrystä aivojemme ja hermostomme toiminnasta sekä siitä, miten trauma tallentuu kehoomme. Tässä blogitekstissä käyn läpi, mitä on traumainformoitu jooga.
0 Comments
Oletko jo tutustunut Eläinjooga-kortteihin yhdessä lasten kanssa? Joogaopettaja ja kuvittaja Meri Mort on suunnitellut ja toteuttanut upeat Eläinjooga-kortit, jotka sopivat käytettäviksi sekä kotona, päivähoidossa että koulussa. Lue Perhejoogan vinkit korttien käyttöön.
Oletko pysähtynyt katsomaan, miten pieni vauva tai vaikkapa lemmikkieläin rentoutuneena hengittää? Vauvan ja pienen lapsen hengitys on usein luonnollista, virtaavaa hengitystä. Mitä hengitykselle myöhemmin tapahtuu ja miksi hyvä hengitys on niin tärkeä?
Illalla on tarve saada keho ja mieli rauhoittumaan päivän jäljiltä. Kun nukkumaanmenon aika alkaa lähestyä, saattavat kierrokset vain lisääntyä. Unille asettumisessa auttaa rauhallinen iltajooga.
Älypuhelimet ovat tulleet elämäämme jäädäkseen. Niillä on esimerkiksi sosiaalisten suhteiden, tiedon saatavuuden ja oppimisenkin kannalta paljon myönteisiä puolia, mutta älylaitteilla on myös varjopuolensa. Joogahetkelle älypuhelimet voivat muodostua haasteeksi, jos lapset ja nuoret eivät halua luopua niistä. Toisaalta jooga voi tarjota vastapainoa ja harjoitusta juuri niille asioille, joihin älylaitteet vaikuttavat kielteisesti. Tiesitkö nämä seitsemän seikkaa älypuhelimista?
Voiko lapsen saada kotona innostumaan joogasta? Osaanko minä joogata lapsen kanssa? Kyllä ja kyllä! Lapsen kanssa joogaaminen on paitsi hauskaa myös hyödyllistä. Näillä vinkeillä saat innostettua lastasi joogaamaan kanssasi.
Vanhempana tai lasten kanssa työskentelevänä keksit varmasti monia hauskoja asioita, jotka saavat lapsen vireystilaa nostettua. Mutta entäpä sitten, kun on rauhoittumisen aika? Miksi kierrokset eivät laskekaan kovin nopeasti? Millä tavoin lasten jooga tukee vireystilan säätelyä ja tasapainottaa lapsen hermostoa?
Millaisia asioita sinulle tulee mieleen, kun ajattelet lasten joogan tavoitteita? Ajatteletko notkeutta, liikkuvuutta, ketteryyttä? Tasapainon ja motoristen taitojen kehittymistä? Nämäkin ovat lasten joogan tutkittuja hyötyjä, mutta on vielä niitäkin tärkeämpiä tavoitteita.
Voiko taaperoiden ja leikki-ikäisten, noiden pienten, vikkelien ja uteliaiden tutkimusmatkailijoiden kanssa rentoutua ja rauhoittua? Voi ja kannattaakin! Muutama asia on kuitenkin hyvä huomioida, ennen kuin lähtee suunnittelemaan joogahetkeä alle kouluikäisille.
Teini-ikä voi olla nuorelle rankkaa aikaa. Hormonaaliset muutokset, uudelta tuntuva keho ja vauhdilla kehittyvät aivot saavat aikaan epävarmuutta, tunnekuohuja ja väsymystä. Tässä myllerryksessä nuorten jooga voi olla iso tuki.
|
|
LATAA ILMAINEN LASTEN JA NUORTEN JOOGAN MINIOPAS Oppaasta löydät lasten ja nuorten joogan keskeiset periaatteet, tietoa pitkittyneen stressin vaikutuksista sekä valmiin joogasarjan. Mukana on myös rauhoittumista tukeva hengityksen havainnointiharjoitus.
|