Oletko pysähtynyt katsomaan, miten pieni vauva tai vaikkapa lemmikkieläin rentoutuneena hengittää? Vauvan ja pienen lapsen hengitys on usein luonnollista, virtaavaa hengitystä. Mitä hengitykselle myöhemmin tapahtuu ja miksi hyvä hengitys on niin tärkeä? Kun katsot pientä lasta tai vaikkapa lattialla pötköttävää lemmikkikoiraa tai -kissaa, voit huomata, miten hengitys tuntuu liikuttavan koko pientä lapsenkehoa tai raukeana makoilevaa lemmikkiä. On kuin koko keho liikkuisi hengityksen tahdissa, kohoillen ja laskien sisään- ja uloshengitysten tahdissa. Kun sitten tuot huomion omaan hengitykseesi, teetkö saman havainnoin? Voi olla, että luet tätä rentoutuneena ja hengitys tuntuu virtaavan vapaana. Tai voi olla, että tunnistat itsesi siitä, missä moni meistä aikuisista omassa elämässään on: hieman kiireisenä, aavistuksen jännittyneenä, joskus tosi stressaantuneena. Ja tämä heijastuu suoraan hengitykseemme. Lapsen luonnollisesta hengityksestä aikuisten maailmaan Vauvojen ja leikki-ikäisten lasten hengitys on usein vielä varsin luonnollista ja vapaasti virtaavaa. Jossain vaiheessa jotain kuitenkin tapahtuu. Lapsi menee kouluun ja alkaa istua pidempiä aikoja paikoillaan. Ulkoisia vaatimuksia suoriutumisesta alkaa tulla yhä enemmän. Aikuiset ympärillä ovat kiireisiä ja hengittävät pinnallisesti – heidänkin vireystilansa tarttuu lapsiin. Kun päästään teini-ikään, tulevat mukaan kuvioihin tiukat vaatteet ja ulkonäköpaineet. Vatsaa vetää ehkä suuren osan ajasta hieman sisäänpäin, mikä sekin osaltaan vaikuttaa hengitykseen. Aikuisena moni meistä on jo kadottanut arjen melskeessä yhteyden luonnollisena soljuvaan, rauhoittavaan hengitykseen. Mitä asialle voi tehdä?
Teksti jatkuu kuvan alapuolella. Hyvän hengityksen anatomia Neurologian fysioterapeutti, joogaopettaja ja kulttuuriantropologi Malla Rautaparta avaa hengityksen merkityksellisyyttä kirjassaan Hyvän hengityksen anatomia (Basam Books 2019). Yksinkertaisimmillaan selitettynä hengitys on kaasujenvaihtoa: hapen saamista elimistön käyttöön ja hiilidioksidin poistamista elimistöstä. Ja koko kauneudessaan hengitys on niin valtavan paljon enemmän. Hengitys on
Hengityksen havainnoiminen voi olla läsnäoloharjoitus, joka tuo meidät menneen tai tulevan pohtimisesta takaisin tähän hetkeen; ainoaan hetkeen, joka meillä on.
* Hyvän hengityksen anatomia -kirja on saatu arvostelukappaleeksi kustantajalta.
--- Lisää vinkkejä ja tietoa lasten, nuorten ja perheiden joogasta ja arjen hyvinvoinnista saat tilaamalla Joogapostia sivun alareunasta. Comments are closed.
|
|
KATSO ILMAINEN WEBINAARI
Lasten ja nuorten jooga hyvinvoinnin tukena -webinaarissa opit helppoja harjoituksia, joiden avulla voit tukea lasten ja nuorten hyvinvointia.
YHTEYSTIEDOT
Perhejooga - Tmi Anne Slåen info(at)perhejooga.fi Y-tunnus 2107098-0 |
Perhejooga tarjoaa koulutusta ja konsultointia lasten, nuorten ja perheiden joogan ja tietoisuustaitojen ohjaamiseen yksityishenkilöille, yhteisöille ja yrityksille. Luennot, työpajat ja omat koulutustilaisuudet tilauksesta. |