”Haluaisin joogata myös kotona, mutta ei pikkulapsiperheessä ole siihen aikaa.” Näin olen kuullut monen asiakkaani ja ystäväni sanovan. Ymmärrän tämän todella hyvin. Vaikka ohjaan joogaa, olen tuskaillut itse ihan saman asian kanssa. Vauvan ja pienen taaperon kanssa löysin aikaa joogaharjoitukselle esimerkiksi päiväunien aikana. Lapsen kasvaessa, päiväunien lyhentyessä ja etenkin päiväkotiarjen alkaessa säännöllisen ajan varaaminen omalle harjoitukselle onkin ollut yhtäkkiä vaikeaa.
Oma joogaharjoitus on kuitenkin edellytys sille, että voin ohjata joogaa muille. Lisäksi säännöllinen joogan harjoittaminen tukee kehon ja mielen jaksamista. Jooga auttaa kehoa ja mieltä palautumaan rasituksesta ja lisää elinvoimaa ja virkeyttä. Ja pikkulapsiperheessä palautumiselle ja virkistymiselle on usein suuri tarve. Riittävä herätys siihen, että aloin miettiä arkeani uudesta näkökulmasta. Ajan löytämisessä minua auttoi havainto omista aikaa koskevasta ajatusmallistani. Siihen minut oivallutti Mindfulness-opettajani. Kerroin hänelle, miten hankalaa pienen lapsen vanhempana on löytää säännöllistä aikaa jooga- ja Mindfulness-harjoitukselle. Opettaja kuunteli myötätuntoisesti. Sen sijaan, että hän olisi myötäillyt ongelmankuvaustani, hän totesi minulle näin: ”Meillä jokaisella on mielen rakentamia selityksiä sille, miksi jokin asia on jollain tavalla tai jokin toinen ei onnistu. Sinulla on nyt tuo lapsiselitys, jollain toisella on jokin muu”, opettajani sanoi hymyillen. Kas. Siinä se oli. Olin kertonut itselleni, miten (Puluboin sanoin:) hilllveän, hilllveän vaikeaa on löytää säännöllistä aikaa harjoittaa, kun on pienen lapsen vanhempi. Ja niinpä ajan löytämisestä oli tullut hilllveän, hilllveän vaikeaa. Näin löydät aikaa joogaharjoitukselle pikkulapsiperheessä Opettajani kanssa käymästäni keskustelusta innostuneena halusin löytää asiaan ratkaisun. Lapsiperheessä valinnanmahdollisuudet kyllä kapenevat, mutta eivät kokonaan katoa. Pohdin, millaisia muutoksia voin tehdä omassa päivärytmissäni, jotta löydän ajan harjoittamiselle ihan joka päivä, vieläpä samaan aikaan päivästä. Aloin herätä puoli tuntia aikaisemmin. Näin loin aamuun vähintään puolen tunnin ja tiettyinä päivinä tunnin harjoitukselle uuden ajan. Aluksi se tuntui vaikealta, aamu aamulta helpommalta ja ennen kaikkea tarpeelliselta. Saadakseni riittävästi unta aikaistin vastaavasti nukkumaanmenoani. Lapsen mentyä nukkumaan aikaani saattoi kulua somessa. Tästä nettiajasta olin valmis luopumaan ja siirtymään aiemmin unille. Löytääksesi omaa jooga-aikaa, kokeile tätä:
Kun lähdet toteuttamaan harjoitusta, ole itsellesi armollinen. Lapsiperheessä asiat eivät aina suju suunnitellusti, useimmiten muutoksia tulee. Uudelleen alusta voi aloittaa joka ikinen päivä. Siitä harjoittamisessa oikeastaan onkin kyse, aloittamisesta yhä uudelleen. Muista, että kymmenen minuutinkin harjoitus päivässä on paljon enemmän kuin ei harjoitusta ollenkaan. Viikossa se tekee yli tunnin, kuukaudessa viisi tuntia. Joogaharjoituksen tekeminen kotona on mahdollista myös pikkulapsiperheessä. Parhaassa tapauksessa se tuo arkeen lisää hengähdyshetken ja ripauksen lisää energiaa. --- Kun haluat kuulla lisää siitä, miten voit lisätä lempeää läsnäoloa omaan arkeesi, tilaa Joogapostia sivun alareunasta. Kuva: Heikki Slåen Film & Photo Päivitetty 16.10.2017 Comments are closed.
|
|
JOOGAPOSTI
Tilatessasi Perhejoogan Joogaposti-uutiskirjeen saat ilmaisen, tulostettavan huoneentaulun, jossa on Joogakoiran helppoja joogaliikkeitä.
Yhteystiedot
Perhejooga - Tmi Anne Slåen 050 552 7883 perhejooga(at)gmail.com Y-tunnus 2107098-0 |
Perhejooga tarjoaa koulutusta lasten ja nuorten joogan ja tietoisuustaitojen sekä perhejoogan ohjaamiseen yksityishenkilöille ja yrityksille. Luennot, työpajat ja omat koulutustilaisuudet tilauksesta. |